fot. https://pixabay.com/

Przed Wami kilka produktów, które pomogą na początku procesu odchudzania. Bo w taki sposób można traktować detoksykację (abstrahując od innych jej efektów). Jakie produkty ją wspomagają? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Produkty wspomagające detoksykację – na co uważać?

Zaczniemy właśnie od tego ostatniego aspektu. Poniżej przedstawione produkty są „zwykłym” jedzeniem. Takim, które bardzo często – pod różną postacią ląduje – ląduje na naszych stołach. Nie zawsze jednak wiemy, że mogą być groźne. Zwłaszcza w dużych ilościach, lub w przypadku pewnych chorób (na przykład dotyczących układu pokarmowego). Tak wiedza się na pewno przyda.

Uważać również należy w przypadku ziół wspomagających detoksykację. Szczególnie tych, które mają działanie moczopędne. To ostatnie owszem bardzo pomaga przy usuwaniu toksyn. Natomiast jeśli takie ziołowe wsparcie będzie trwało zbyt długo, to skończy się to niedoborami niektórych pierwiastków i witamin. Przejdźmy do produktów wspomagających detoksykację.

​Biała kapusta

To bez wątpienia jedno z warzyw najczęściej goszczących na naszych stołach. Nie tylko pod postacią surówki kiszonej kapusty i bigosu. Nasza bohaterka ma naprawdę sporo ciekawych właściwości. Liście kapusty stosuje się chociażby na opuchnięte kolana. Ma też sporo do powiedzenia w kwestii stanu naszej urody. Jest pomocna przy wielu chorobach skóry.

Detoksykację można prowadzić przy „pomocy” wspomnianej kiszonej kapusty. Wystarczy pić na czczo szklankę soku z niej. Kapusta to bogactwo witamin i pierwiastków. Dość powiedzieć, że znajdziecie w niej siarkę i fosfor. Do tego witaminy A i C. Ta ostatnia jest niezbędna w procesie odchudzania.

​Buraki

Niepozorne warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach. Buraki to między innymi bogactwo witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziecie w nich też sporo ciekawych dla organizmu pierwiastków. Mam tutaj na myśli sód, cynk i miedź. Buraki regulują pracę układ pokarmowego. Dlatego przydadzą się przy odchudzaniu. Mają też moc detoksykacji organizmu. Najlepiej pić sok z buraka.

Ale to nie wszystkiego jego właściwości. Wspomniany sok z buraka pozwoli między złagodzić nerwy związane z przewlekłym stresem. Przypisuje się mu również działanie antydepresyjne. Chociaż na to akurat należy spojrzeć z dużym dystansem. Na pewno za to sok z buraków pomaga w przypadku problemów ze snem.

​Seler

To kolejne niepozorne warzywo o ogromnych właściwościach. Jeśli walczycie z kilogramami od pewnego czasu, to pewnie się z selerem już spotkaliście. Zarówno korzeń, jak i nać są polecane na kilogramy. Seler w obu postaciach doskonale sprawdza się też jako element jadłospisu podczas detoksykacji. Przy okazji zawiera sporo witamin i pierwiastków. Ma w sobie między innymi cynk i potas. Ten pierwszy minerał ma ogromne znaczenie dla działania całego organizmu. Wystarczy spojrzeć co się stanie, kiedy zacznie go w nim brakować.

Niedobór cynku powoduje:

  • Znaczące osłabienie układu odpornościowego

  • Pogorszenie stanu włosów i skóry

  • Nawroty trądziku

  • Zaburzenia smaku i węchu

  • Zwiększona szansa na anemię

​Kasza jaglana

Jeśli Twoja dieta do pewnego momentu oparta była na dużej ilości białka, mąki i słodyczy, to warto wprowadzić ją do jadłospisu. To produkt zasadotwórczy. Detoksykacja kaszą jaglaną powinna trwać 3 dni. W tym czasie – jak łatwo się domyślić – jemy przede wszystkim ją. Do picia woda. Może być przegotowana. Unikajcie w tym czasie herbaty i kawy. I pod żadnym pozorem nie przedłużajcie takiej monodiety. Z czegoś co pomaga, bardzo szybko stanie się wrogiem organizmu.

​Brokuły

To warzywo, które polecane jest zarówno w czasie odchudzania, jak i detoksykacji. Dzięki zawartości siarki (a dokładniej glukozynolanów) będzie mieć pozytywny wpływ na stan skóry. W przypadku odtruwania organizmu warto brokuły „stosować” jako jeden z elementów jadłospisu, a nie jedyny. Co jeszcze warto o tym warzywie wiedzieć? A chociażby to, że polecany jest, gdy cierpimy na niedobór witaminy D. Co jest akurat dość częstym problemem późną jesienią i zimą. Brokuły wspomagają też obniżanie tzw. złego cholesterolu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here