Bo są zdrowe – to najczęściej przywoływana odpowiedź. Ale co to właściwie znaczy? Czy warzywa faktycznie mają tak drogocenny wpływ na organizm? Jakie właściwości w sobie skrywają? Na te pytanie odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co ważne – w odpowiednich ilościach. Jeden liść sałaty na dzień nie załatwimy sprawy. Warzywa posiadają w swoim składzie pierwiastki i minerały mające ogromny wpływ na sprawne funkcjonowanie naszego organizmu. I to właśnie one głównie odpowiadają za ich drogocenny wpływ. Wiele z nich jest bogatych w witaminy, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania. Ich niedobory mogą się bardzo niekorzystnie odbić na zdrowiu.
Jedzenie warzyw:
-
Spowalnia proces starzenia
-
Przeciwdziała chorobom (takim jak np. schorzenia układu pokarmowego, nowotwory)
-
Wspomaga urodę od wewnątrz (ale z warzyw można też przygotować domowe maseczki na skórę)
-
Wspomaga leczenie otyłości
-
Chroni przed nadwagą
-
Wspomaga libido
-
Chroni wzrok
-
Poprawia samopoczucie
A to tylko kilka z benefitów płynących z uwzględnienia warzyw w swoim codziennym menu. Jak zostało wspomniane ich drogocenny wpływ na organizm to efekt zawartości, której przyjrzymy się teraz nieco bliżej.
Pierwiastki obecne w warzywach
Tutaj na pierwsze wysuwa się żelazo. Niehemowe – w odróżnieniu od tego obecnego w mięsie. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na pracę układu krążenia. Dość powiedzieć, że jego niedobór może spowodować poważne komplikacje dla naszego organizmu. Żelazo obecne jest przede wszystkim w warzywach liściastych.
Kolejnym minerałem godnym uwagi jest magnez. Jego niedobór to przede wszystkim problem z układem nerwowym. Problemy z odpowiednią ilością magnezu w diecie, to większe nasilenie stresu. Organizm w takiej sytuacji ma ogromny problem, aby sobie z nim poradzić. Magnez jest obecny między innymi w fasolce szparagowej, słodkiej kukurydzy i groszku.
Potas – pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Minerał ten wpływa również na obecność wody w organizmie. Niedobór potasu to między innymi problemy z regeneracją mięśni. Objawem takie sytuacji są ich skurcze, występowanie mrowienia. Niedobór potasu można uzupełnić włączając do jadłospisu selera i pomidory.
Witaminy obecne w warzywach
Jeśli chodzi o te składniki, to na pierwszym miejscu są dwa. Pierwszy to beta-karoten. Drugim jest witamina C. Zaczniemy od beta-karotenu. Przede wszystkim na on niebagatelny wpływ na stan naszego wzroku. Od witaminy A zależy również stan skóry. Opóźnia ona proces jej starzenia. Składnik ten znajdziecie między innymi w czerwonych i pomarańczowych warzywach.
Witamina C to silny przeciwutleniacz. Z jednej strony więc pozwala ograniczyć szkodliwy wpływ działania wolnych rodników. Podobnie jak witamina A kwas askorbinowy chroni skórę przed wczesnym starzeniem. Kolejne jego zadania jest związane z odchudzaniem. Otóż witamina C ma pewien wpływ na proces spalania tkanki tłuszczowej. Gdzie można znaleźć te składnik? Pomidory, biała kapusta, brokuły i brukselka.
Opisując drogocenny wpływ warzyw na organizm nie sposób pominąć kolejnego składnika, jaki się w nich znajduje. A w zasadzie to grupy. Mowa o witaminach B. Grupa ta ma wpływ na wiele aspektów działania naszego organizm. Wielu różnych – dla uściślenia. I tak na przykład niektóre z witamin z grupy B wpływają na stan skóry i włosy. Inne – na układ nerwowy. Dość powiedzieć, że niedobór którejś z tych witamin, może mieć poważne konsekwencje. Składniki te obecne są między innymi w kalafiorze, kapuście, marchewce, ziemniakach, fasolce i groszku.
Na koniec jeszcze jeden składnik warzyw o którym głośno jest przede wszystkim w kontekście odchudzania. Mamy oczywiście na myśli błonnik. Ma on jednak dużo więcej do powiedzenia, niż wspomaganie perystaltyki jelit i ochronę przed podjadaniem.
Błonnik – w odpowiednich ilościach – pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jest też niezbędnym elementem z punktu widzenia detoksykacji organizmu. Tę ostatnią również można wpisać na listę po nazwą „Drogocenny wpływ warzyw”.