żywność ekologiczna

Wraz ze świadomością ludzi dotyczącą zdrowego stylu życia, coraz więcej z nas dokonuje bardziej przemyślanych zakupów spożywcze. Przetworzone, wysokokaloryczne produkty zamieniamy na ich zdrowsze odpowiedniki, chcąc jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Z tego względu coraz częściej w koszykach konsumentów lądują nie tylko produkty zdrowe, ale także żywność ekologiczna. Produkty ekologiczne wyróżniają się na tle innych prostym i przejrzystym składem, a co najważniejsze, są wolne od konserwantów, polepszaczy smaków i zbędnych dodatków. Dlaczego warto wdrożyć w swój jadłospis produkty eko?

Czym wyróżnia się żywność ekologiczna?

Produkty ekologiczne są bardzo często uznawane za znacznie smaczniejsze od produktów konwencjonalnych. Co wpływa na ich wyjątkowy smak i aromat? Przede wszystkim żywność ekologiczna jest znacznie mniej przetworzona niż tradycyjne produkty, od których uginają się sklepowe półki. Nie uświadczymy w nich sztucznych polepszaczy smaków, konserwantów czy chemicznych dodatków. Szkodliwe barwniki spożywcze zamienione są na te naturalne, pochodzące na przykład z ekologicznych soków owocowych, warzywnych lub przypraw.

Największa różnica dotyczy jednak produktów świeżych, takich jak owoce, warzywa, wędliny czy nabiał. Wszystkie świeże warzywa rosną w swoim naturalnym tempie, z poszanowaniem naturalnego środowiska, zachowując przy tym maksymalną ilość witamin i minerałów. Zwierzęta karmione są jedynie najwyższej jakości paszami, w których nie ma miejsca na składniki, mające nienaturalnie przyspieszyć wzrost zwierząt. To tylko niektóre z przykładów, dlaczego żywność ekologiczna jest lepsza dla naszego zdrowia od produktów wytwarzanych na masową skalę. Kupując produkty certyfikowane mamy gwarancję najwyższej jakości.

Dlaczego warto spożywać żywność ekologiczną?

Produkty Bio zawierają znacznie więcej witamin i minerałów niż żywność konwencjonalna. Ekologiczna żywność posiada wyraźniejszy smak i aromat, co nie jest spowodowane sztucznymi dodatkami czy ulepszaczami smaku. Mięso ekologiczne charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu, a większą białka względem tradycyjnej żywności. Ponadto produkty te mają także niższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są przyczyną wielu chorób, takich jak otyłość czy miażdżyca. Dbając o zdrowie, warto wystrzegać się dodatków do żywności takich jak pestycydy, azotany czy sztuczne konserwanty, których nie uświadczymy w wysokiej jakości produktach ekologicznych.

Jakie produkty mają certyfikat ekologiczny?

Chcąc odżywiać się zdrowo i świadomie, warto swoje żywieniowe wybory kierować na produkty ekologiczne. Ekologia obejmuje nie tylko produkty świeże, takie jak owoce i warzywa. Obecnie producenci żywności eko dbają o to, by każda osoba szukająca zamiennika konwencjonalnego produktu znalazła coś dla siebie. Certyfikat zielonego listka posiadają na przykład kawy, herbaty, gotowe dania, makarony, ryże, napoje, i wiele, wiele więcej. Możliwa jest całkowita zmiana swojego jadłospisu na taki, który bazować będzie jedynie na ekologicznych i zdrowych produktach, za co podziękuje nam nasze zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here