produkty BIO

Ekologia oraz korzystanie z naturalnych, zdrowych produktów coraz częściej stawiane są przez nas na pierwszym miejscu. Nic dziwnego – każdy lubi produkty, które zachwycają wspaniałym smakiem i aromatem, a taki można poczuć jedynie wtedy, kiedy wszystkie składniki przygotowanego dania mają naturalne pochodzenie, a nie są wyprodukowane sztucznie. Właśnie takie są produkty typu BIO. Zobacz, dlaczego dokładnie warto po nie sięgać.

BIO i EKO, czyli tak naprawdę jakie?

Produkty oznaczone napisami „EKO” oraz „BIO” są obecnie niezwykle popularne na naszym rynku. Nic dziwnego, ponieważ przywiązanie do doskonałego smaku i chęć odżywiania się jak najbardziej zdrowo to priorytety, o które naprawdę warto zadbać. Co jednak kryje się pod tymi skrótami?

Skróty eko- oraz bio- są popularnie używane do oznakowywania produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z ustalonymi przez Unię Europejską zasadami. Te restrykcyjne normy mówią między innymi o tym, w jakich warunkach mają być hodowane rośliny i chowane zwierzęta. Dotyczą między innymi stosowanych leków, pożywienia, nawozów, rodzaju gleby czy innych, bardzo szczegółowych kwestii, wpływających później na ostateczną jakość otrzymanych produktów.

Oprócz napisu EKO lub BIO, produkty przygotowane zgodnie z tymi restrykcyjnymi wymaganiami powinny zawierać na opakowaniu symbol zielonego liścia, a także specjalny numer certyfikatu, potwierdzający ich najwyższą jakość.

BIO, czyli naturalne i pozbawione niezdrowych konserwantów

Najważniejsza cecha produktów z oznaczeniem BIO lub EKO to ich naturalne, zdrowe pochodzenie. Oznacza ono, że nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, takich jak choćby lekarstwa, a szczególnie antybiotyki, jeśli są to produkty pochodzenia zwierzęcego. Z kolei w przypadku roślin, nie będzie w nich żadnych sztucznych nawozów.

Produkty przetworzone pozbawione są naturalnych konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, dlatego ich aromat jest naprawdę wspaniały, a warto odżywcza znacznie większa, niż innych dostępnych na rynku dań.

Bogactwo witamin i minerałów

Naturalne pochodzenie roślin oraz restrykcyjne przepisy mówiące o tym, w jakich warunkach muszą być hodowane, przekładają się na ich bogactwo w składniki odżywcze. Dzięki wyrastaniu na najlepszych glebach, z udziałem słońca, rośliny te mogą syntetyzować największe ilości składników odżywczych – tych, które później odżywiają ludzi. Wybieranie ich oznacza zatem, że będziemy spożywać tylko to, co będzie najzdrowsze i najlepiej przyczyni się do rozwoju naszego organizmu.

Doskonale dla dzieci i alergików

Kolejnym powodem, dla którego warto wybrać produkty BIO, jest ich dobroczynny wpływ na układ trawienny osób uczulonych, cierpiących na różnego rodzaju schorzenia lub dzieci. Świetnym przykładem mogą być makarony ekologiczne, które są uwielbiane przez maluchy oraz rodziców za cudowny, łagodny smak oraz możliwość przygotowania z nich wielu różnorodnych dań. Co więcej, dzięki możliwości wybierania spośród produktów klasycznych, jak i na przykład bezglutenowy, posłużą każdemu, kto tylko będzie chciał po nie sięgnąć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here