Dietę Low Carb, nazywa się dietą niskowęglowodanową lub LCHF. Polega ona na spożywaniu mniejszych ilości produktów dostarczających węglowodanów w postaci kasz, białego pieczywa, a także białego ryżu i makaronu.
Rodzaje diety Low Carb
Istnieje wiele modeli tej diety, z których każdy daje inne efekty. Wyróżniamy:
- dietę radykalną, bardzo niskowęglowodanową, zwaną inaczej ketogeniczną, dostarczającą nie więcej niż 50 g węglowodanów na dobę,
- dietę niskowęglowodanową, w której maksymalna ilość dostarczanych cukrów nie może przekraczać 130 g,
- dietę średniowęglowodanową, zapewniająca od 130 do 225 g cukrów dziennie.
Jakie produkty można jeść na diecie Low Carb?
Źródłem węglowodanów w tej diecie powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym a więc: kasze, ryż brązowy, warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo.
Stosując ją, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na dostarczanie odpowiedniej ilości białka, zabezpieczającego masę mięśniową przed rozpadem i dostarczającego organizmowi aminokwasów. Białka powinny być uzyskiwane głównie z mięsa, jaj i ryb, ewentualnie nabiału, jeśli osoba praktykująca dietę nie ma nietolerancji laktozy.
Istotnymi składnikami diety Low Carb są zdrowe tłuszcze, które uzupełniają bilans kaloryczny w trakcie dnia oraz są niezbędne do zachowania pełnej sprawności umysłowej oraz prawidłowego działania układu krążenia. Najzdrowsze tłuszcze to oleje roślinne, z których szczególną rolę odgrywa olej lniany, ryby morskie, orzechy i nasiona. Można spożywać również tłuszcze nasycone, takie jak smalec wieprzowy, masło klarowane, czy żółtka jaj.
Ponadto należy spożywać również odpowiednią ilość warzyw, działających zasadowo i dostarczających organizmowi witamin, minerałów oraz błonnika.
Ze względu na niski bilans energetyczny i możliwy deficyt niektórych składników w organizmie, ważną rolę w tej diecie będzie odgrywać suplementacja kwasów tłuszczowych omega 3 oraz witamin.
Jak działa dieta Low Carb?
Dieta niskowęglowodanowa przyczynia się do zmniejszenia wydzielania insuliny, która normuje poziom cukru we krwi. wpływając w ten sposób na kontrolę apetytu, i redukcję tkanki tłuszczowej. Ponadto dieta ta pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i stosuje się ją do łagodzenia objawów Alzheimera oraz padaczki. Jest ona odpowiednia przede wszystkim dla osób pracujących w pozycji siedzącej, których aktywność fizyczna w ciągu dnia jest niska. Dieta Low Carb dostępna jest w cateringu pudełkowym, który zapewnia zdrowe, skomponowane według jej zasad posiłki.