Aby uzyskać (albo odzyskać) bujne włosy potrzeba co najmniej kilku kroków. Jednym z najważniejszych jest dostarczanie odpowiednich składników do skóry głowy. Dieta na piękną fryzurą nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy pamiętać o paru zasadach.
Dieta na piękną fryzurę – po pierwsze nie szkodzić
To naczelna zasada diety na piękna fryzurę. Co właściwie oznacza stwierdzenie „nie szkodzić”? Należy unikać takich produktów spożywczych, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Warto sobie zdać sprawę z pewnej rzeczy. Jeśli z jakiegoś powodu zaniedbacie organizm, może się to odbić na włosach. Przykład? Jeśli będziecie nie dojadać, to w pewnym momencie grozi Wam osłabienie odporności. To oznacza częste infekcje. Te ostatnie z kolei mogą skutkować nadmiernym wypadaniem włosów.
Z jadłospisu powinniście wyrzucić produkty wysoko przetworzone. Posiłki oparte o zupki w proszku, dania w pięć minut i fast food negatywnie odbiją się na stanie zdrowia. Jak również skóry głowy i włosów.
Należy też unikać nadmiernej ilości tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Z codziennego jadłospisu wylatują też słodycze i słone przekąski.
Dieta na piękną fryzurę – zdrowo i racjonalnie
Pod żadnym pozorem nie wolno postawić na głodówki lub niezbilansowany jadłospis. Zdrowa dieta na piękną fryzurę powinna zawierać wszystkie istotne dla organizmu składniki. Mamy tutaj na myśli węglowodany złożone, białka i tłuszcze Omega. Składników tych dostarczą między innymi produkty pełnoziarniste, ryby, drób, kasze i rośliny strączkowe. W menu nie może też zabraknąć warzyw. Te będą dostarczać witaminy i błonnik.
Racjonalne menu to takie, które z jednej strony nie jest głodowe. Nie wolno się też oczywiście przejadać. I nie chodzi o to, że można przytyć. Większym problemem przy przejadaniu może być zaburzenie pracy układu pokarmowego i znaczne obciążenie wątroby. To może się skończyć nadmiarem toksyn w organizmie. Jednym ze skutków takiej sytuacji jest nadmierne wypadanie włosów.
Mamy dwie najważniejsze zasady diety na piękną fryzurę. Ale to nie wszystko co powinniście zrobić. Tworząc codzienny jadłospis musicie pamiętać o pewnych pierwiastkach i witaminach, istotnych z perspektywy fryzury.
Składniki korzystne dla włosów
Zaczniemy od pierwiastków. Bujna fryzura nie obędzie się bez siarki i cynku. Pierwszy z minerałów ma niebagatelne znaczenie dla aminokwasów – budulców włosa. Cynk z kolei bierze udział w procesach podziału komórek. Czytać: łączy się ze wzrostem włosa. Siarkę znajdziecie w produktach białkowych, jak również niektórych warzywach (kalafior, brokuły) i jajkach. Cynk to głównie owoce morza. Ale pierwiastek ten jest też obecny w kaszy gryczanej i pestkach dyni.
Najłatwiej będzie z miedzią. Jest to pierwiastek obecny we wszystkich produktach spożywczych, które rosły w ziemi. Miedź między innymi odpowiada za kolor włosów. Jeśli jej brakuje, może dojść do przedwczesnego siwienia.
Jeśli chcecie wspomóc fryzurę i zapewnić porost nowych włosów pamiętajcie o witaminach. Po pierwsze beta-karoten. Obecny między innymi w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Niedobór beta-karotenu powoduje nadmierne wypadanie włosów.
Dieta na piękną fryzurę nie obędzie się bez niektórych witamin z grupy B. Mamy tutaj na myśli między innymi niacynę, tiaminę i kwas pantotenowy. Z ich źródłami nie będzie żadnego problemu. Witaminy te znajdziecie chociażby w kaszach i roślinach strączkowych. Ale do menu możecie włączyć również wątróbkę, warzywa liściaste i twaróg. Warto też wiedzieć, że witaminy z tej grupy mają ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. To chociażby praca serca, redukcja stresu i transport tlenu.
Ostatnią, ale nie najmniej ważną witaminą dla włosów jest kwas askorbinowy. Wspomaga on między innymi wchłanianie innych składników przez mieszki włosowe. Witamina C pomaga też zachować skórę głowy w jak najlepszej kondycji. Na przykład odsunąć od niej widmo łupieżu. Witaminę C znajdziecie w wielu warzywach i owocach. Warto tylko pamiętać, aby jak najwięcej z nich przyjmować w formie surowej. Po to, aby uniknąć straty witaminy C, która pojawia się przy obróbce takich produktów.